Maksamattomia palkkoja voi periä myös jälkikäteen
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien NYT-liitteessä 12.8.2011
Viime viikon Nyt-liitteessä (Kusetetut, Nyt 31/2011) käsiteltiin nuorten kokemusten kautta työntekijöiden väärinkohtelua työelämässä.
Valitettavasti monelle nuorelle työntekijälle työn ehdot ovat jääneet vieraiksi, ja he ovat riippuvaisia siitä, että työnantaja tuntee pykälät ja niitä myös noudattaa. Epärehelliselle työnantajalle työntekijöiden
palkoista varastaminen voi olla isokin tulonlähde, mutta ilman ammattiliiton tukea ja oikeusapua, yksittäiselle työntekijälle kynnys puuttuvien palkanlisien perintään voi nousta kohtuuttoman suureksi.
Paras turva nuorelle kesätyöntekijällekin on ammattiliittoon kuuluminen, sillä liitosta saa sekä neuvoja että tarvittaessa oikeusapua. Usein ammattiliiton avulla väärikäytökset saadaan loppumaan ilman oikeusprosessiakin.
On kaikkien työntekijöiden etu, mitä suurempi osa työntekijöistä tuntee oikeutensa, pitää niistä kiinni ja osallistuu työehtosopimuksista neuvoteltaessa mahdollisiin painostustoimiin työehtojen kehittämiseksi ja työntekijöiden toimeentulon parantamiseksi. Ammattiliittoja voikin kehua Kesäduunaripuhelimesta, jolla kesätöiden paikoin villiä menoa yritetään saada kuriin auttamalla myös liittoihin kuulumattomia nuoria.
Nytin jutussa useissa kertomuksissa toistuivat kokemukset maksamatta jääneistä palkanlisistä ja työehtosopimuksen määräämää tai suullisesti sovittua matalammasta tuntipalkasta. Tällaisia tilanteita varten
kaikkien työntekijöiden kannattaakin muistaa muutama tärkeä asia: myös suullinen työsopimus on sitova ja yleissitovan työehtosopimuksen tai lain vastaiset ehdot (esim. ei makseta lisiä tai sunnuntaikorvausta)
työsopimuksessa ovat mitättömiä.
Maksamatta jääneitä palkkoja on oikeusteitse mahdollista periä työsuhteen päätyttyäkin vielä kahden vuoden ajan ja niille voi vaatia korkoa. Edellytyksenä kuitenkin, että työntekijä on säilyttänyt saamansa palkkanauhat ja on pitänyt esim. kalenterissa omaa kirjanpitoa luvatuista ja toteutuneista työvuoroistaan.
Jos työnantaja ei maksa palkkoja oikein, hän on voinut jättää maksamatta myös esimerkiksi työntekijän eläkemaksuja. Oma työeläkeote (tyoelake.fi) kannattaa siis tarkistaa säännöllisesti.
Eetu Komsi
entinen pääluottamusmies kaupan alalla
Helsinki