MIELENILMAUSOIKEUS ON PERUSTUSLAILLINEN JA RIKKOMATON

12.9.2015

Julkilausuma 12.9.2015

Me ammattiosastojen PAM – Helsingin kauppatyöntekijät Ry, osasto 001, PAM – Osuustoiminnan ammattilaiset Ry, osasto 002 ja PAM - Keskolaisten ammattiosasto Ry, osasto 007 puheenjohtajat haluamme korostaa ja muistuttaa jäseniämme, sekä edustamiemme yritysten työntekijöitä, että työnjohtoa siitä, että hallituksen toimista huolimatta Suomen perustuslaki on edelleen voimassa ja tämä perustuslaki takaa 2 luvun pykälissä 7 ja 13 jokaiselle Suomen kansalaiselle oikeuden osallistua SAK:n perjantaina 18.9.2015 järjestämään mielenilmaukseen. Mielenilmaus on luonteeltaan poliittinen, joten sen aiheuttamat poisjäännit ja poistumiset työpaikoilta katsotaan poliittisiksi mielenilmauksiksi. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimusten ja määräysten mukaisesti poliittiset mielenilmaukset ovat perusihmisoikeuksia ja niitä ei saa edes pyrkiä rajoittamaan.

Kaikkien osapuolien olisi nyt syytä muistaa, että mielenilmaus kohdistuu hallituksen toimiin ja hyökkäyksiin ammattiyhdistysliikettä kohtaan. Missään tapauksessa mielenosoituksen ei ole tarkoitus kohdistua edustamiemme työntekijöiden työnantajia kohtaan. Toivomme malttia ja rauhallisuutta myös työnantajapuolelta.

Haluamme rohkaista mahdollisimman montaa jäsentämme käyttämään perustuslaillista oikeuttaan ja osallistumaan kyseiseen mielenilmaukseen, tulemaan paikalle ja ilmaisemaan mielipiteensä. Mikäli teiltä yritetään tätä oikeutta estää käyttämästä, toivomme että olette mahdollisimman pian yhteydessä oman ammattiosastonne puheenjohtajaan (yhteystiedot lopussa). Lisäksi korostamme, että mikäli poistut työpaikaltasi mielenilmaukseen, muistathan asianmukaisesti huolehtia siitä, että poistumisesi ei aiheuta turhaa vaaraa työnantajan omaisuudelle.

Vetoamme yleisen työrauhan säilymisen puolesta ja jotta tilanteen turha eskaloituminen vältettäisiin, että työnantajat kunnioittaisivat työntekijöiden rikkomatonta, yleismaailmallista ja perustuslaillista oikeutta osallistua SAK:n mielenilmaukseen perjantaina 18.9.2015 kello 11 alkaen. Tämä tulee varmasti sulkemaan pienempiä liikkeitä ja osaltaan vaikeuttamaan myös isoimpien liikkeiden aukioloa ja rutiineita. Häiriöt ovat kuitenkin väliaikaisia ja hetkellisiä, kun taas hallituksen ajamat heikennykset ovat pysyviä ja katastrofaalisia.

Toivottavasti näemme sankoin joukoin Rautatientorilla!

Kenneth Lindström (kenneth.lindstrom@sok.fi)
PAM – Helsingin kauppatyöntekijät Ry, Osasto 001

Isto Yrjönen (isto.yrjonen@gmail.com)
PAM – Osuustoiminnan ammattilaiset Ry, Osasto 002

Petri Järvinen (petri.jarvinen@kesko.fi)
PAM - Keskolaisten ammattiosasto Ry, Osasto 007