Helsinkiläisravintoloitsija taipui työntekijöiden vaatimuksiin

Julkaistu Pameliitti 1/2014 (ammattiosasto 716 jäsenlehti)

 

Helsingissä sijaitsevan tunnetun hienostoravintolan työntekijät ryhtyivät työtaisteluun, koska työnantajalta oli jäänyt lisä- ja ylityökorvaukset maksamatta. Työntekijät olivat neuvotelleet työpaikalla palkkasaatavistaan, mutta tuloksetta.

 

Helmikuussa, ystävänpäivänä 14.2., työntekijät päättivät järjestää hiljaisen mielenosoituksen. He ripustivat työvuorojensa ajaksi työnsä epäkohdista kertovan lapun kaulaansa. ”Teemme työtä korvauksetta, 12 -tuntisia päiviä, 5 kertaa viikossa ilman ylityökorvausta!” Asiakkaiden lähettämiä kuvia työntekijöistä laput kaulassa, päätyi iltapäivälehtien nettisivuille. Kahden tunnin taistelun jälkeen työnantaja taipui maksamaan kaikki puuttuvat palkkasaatavat.

 

Edellä kuvattu tilanne ei ole totta, vaan silkkaa mielikuvitukseni tuotosta. Kuvakaan ei oikeasti liity asiaan. Mutta voisiko se olla suoraan tästä meidän elämästämme?

 

Tarkoituksenani oli herättää lukijat ajattelemaan, että kuka tahansa voi vaikuttaa. Ensiksi tarvitsee vain uskoa, että omiin asioihin voi vaikuttaa. Tämän myötä kyllä löytyy keinot, miten kannattaa vaikuttaa. Työasioissa vaikuttamisessa on kuitenkin tärkeää huomioida, että varsinaiset työtaistelut tulee suunnitella ammattiosaston tai liiton kanssa. Ne ovat sitä varten, että ne turvaavat työntekijöiden oikeudet ja tarvittaessa oikeuden työtaisteluihin.

 

Myös liiton toimintaan voi vaikuttaa

 

Liitto on demokraattinen, jäsentensä muodostama yhdistys. Sen tehtävänä on valvoa jäsentensä etuja. Jos liiton toimintaan kaipaa muutosta, sen asioihin voi vaikuttaa. Työpaikalla työntekijät voivat kertoa muutostarpeista luottamushenkilöille, jotka voivat viedä ne ammattiosaston tietoon. Ammattiosasto taas voi tehdä liiton edustajistolle aloitteita muutosten aikaansaamiseksi.

 

Liiton edustajisto päättää sille tehdyistä aloitteista kaksi kertaa vuodessa. Koska edustajisto käyttää liiton ylintä päätäntävaltaa, voi tämän yhden työntekijän tekemän esityksen myötä koko liiton toiminta muuttua toiseen suuntaan. Tämä on totta.

PAMin edustajisto koostuu ihan tavallisista alojemme työntekijöistä. He käyttävät jäsenten ääntä, kun heidät on edustajistoon vaaleilla valittu. Siis demokraattisesti.

 

Tämän kevään edustajiston kokous pidetään

13 – 14.5. Toivon, että edustajiston jäsenet ottavat puheissaan erityisesti kantaa suomalaiseen eläkejärjestelmään. Ottamalla kantaa tuossa yhteydessä, voidaan päättää PAMin linjasta eläkeiän nostoon. Tähänkin kaikki jäsenet voivat vaikuttaa. Jutelkaa työpaikoilla, voiko eläkeikää nostaa? Mitä tarvitsee tehdä, että työstä pääsee terveenä ja hengissä eläkkeelle? Kertokaa omat näkemyksenne liiton päättävissä elimissä oleville edustajillenne.

 

Pahinta on käpertyä kuoreensa ja olla ongelmineen hiljaa. Puhukaa ja vaikuttakaa. Mitä enemmän omista oikeuksistaan kiinnostuneita duunareita, eli meitä liittojen jäseniä on, sitä vahvempina liittoina me myös näymme työnantajille. Olkaa luovia ja miettikää uudenlaisia ratkaisuja ongelmien korjaamiseksi.

 

Näin me teimme sen. Varastotyöntekijät pysäyttivät nykyaikaisen orjatyön voimalla tehdyt ananasmehut ja toisin kuin juttuni alku, se on täyttä totta. Googlaa vaikka…

 

Joonas Tuomivaara

PAMin edustajiston pj.

Kirjoituksessa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä Keskolaisten ammattiosaston virallinen kannanotto